سایت تخصصی گیاهان دارویی.بزرگترین مرجع گیاهان دارویی. درمان ساده بیماریها با گیاهان دارویی.خواص میوه ها.خواص سبزی ها .داروهای گیاهی.اطلاعات دارویی.درمان لاغری.درمان چاقی.بیماریهای شایع.اخبار سلامت.اخبار پزشکی.تریاژ.
تندرستی را در طبیعت جستجو کنید 
قالب وبلاگ
نویسندگان
ابر برچسب ها
<>

تغذیه مناسب در بیماری نقرس

 

 


نقرس بیماری است كه خود را با افزایش اسیداوریك خون،

التهاب دردناك مفاصل ، رسوب كریستال‌های اورات سدیم و سنگ‌های كلیوی  اسیداوریكی نشان می‌دهد.

طبق آمار موجود، از هر 1000 مرد حدود 7 نفر و از هر 1000 زن حدود 1 نفر به این بیماری مبتلا می‌شوند. میزان بروز این بیماری در مردان، با میزان اسیداوریك خون ارتباط دارد، بطوری كه با اسید اوریك كم‌تر از 7 میلی‌گرم در دسی‌لیتر، میزان این بیماری به 1/0 و با اسید اوریك بالای 9 میلی‌گرم در دسی‌لیتر، میزان بروز این بیماری به 5 درصد می‌رسد. مقدار طبیعی اسیداوریك در خانم‌ها بین 6 ـ 6/2 و در آقایان 2/7 ـ 5/3 میلی‌گرم در دسی‌لیتر است.

نقرس در اثر تولید بیش از حد یا دفع كم‌ترازحد اسید اوریك (یا هر دو) بوجود می‌آید. از میزان600 تا 700 میلی‌گرم اسید اوریكی كه روزانه دفع می‌شود، یك سوم از رژیم غذایی (پورین موجود در مواد غذایی مصرفی) و دو سوم از منابع داخلی بدن حاصل می‌شود.

10 درصد موارد نقرس بر اثر تولید بیش از حد اسیداوریك و 90 درصد آن بر اثر كاهش دفع اسیداوریك است. برخی از داروها و اختلالات و بیماری‌ها هم می‌توانند عامل افزایش غلظت ‌اسید اوریك باشند. داروهایی كه می‌توانند در این زمینه نقش داشته باشند عبارتند از: مصرف طولانی مدت و زیاد داروهای مُدر، لوودوپا، اسید نیكوتینیك،‌ پیرازینامید و … . مصرف الكل و مشروبات الكلی نیز از عوامل افزایش اسید اوریك خون می‌باشد.

از اختلالاتی كه می‌تواند منجر به افزایش اسیداوریك خون شود، می‌توان به لوسمی‌ها (سرطان خون)،لنفوم ، نارسایی كلیه، گرسنگی‌های طولانی و مفرط، چاقی ، مسمومیت با سرب و … اشاره كرد.
شایع‌ترین علامت بیماری نقرس در كنار افزایش سطح اسیداوریك خون، التهاب مفصلی دردناك است. همان طور كه گفته شده، معمولا به صورت درد در مفاصل اندام تحتانی و در درجه اول انگشت شست پاست كه البته سایر نقاط بدن به ترتیب شیوع، بعد از مفصل انگشت شست پا، می‌تواند مچ پا،‌ پاشنه‌ها، زانوها، مچ انگشتان دست‌ها و آرنج باشد.

درمان تغذیه‌ای
همانطور كه گفته شد، نقرس یك ناهنجاری در متابولیسم پورین است كه علامت مشخصه آن سطوح غیرطبیعی و بالای اسید اوریك خون و رسوب اورات سدیم در بافت‌های نرم و استخوانی نظیر مفاصل، غضروف‌ها و تاندون‌ها است. بنابراین یكی از مهم‌ترین مسایل در رژیم غذایی این بیماری، اعمال برخی محدودیت‌ها در دریافت پورین غذایی، خصوصا در مرحله حاد بیماری است.

رژیم محدود از پورین به عنوان یك كمك فرعی برای درمان دارویی جهت كاهش ترشح اسید اوریك تا میزان 200 تا 400 میلی گرم در روز می‌تواند كمك كننده باشد (همان طور كه گفته شد حدود 700- 600 میلی‌گرم اسید اوریك از یك فرد عادی روزانه دفع می‌شود) و میزان سطح اوریك را تا 1 میلی‌گرم در دسی‌لیتر پایین می آورد.

در رژیم محدود از پورین، دریافت پورین روزانه به حدود 150-120 میلی‌گرم در مقایسه با دریافت معمولی آن كه 1000-600 میلی‌گرم در روز است، کاهش می یابد. این رژیم به عنوان یك عامل كمكی در بیماری نقرس و سایر ناهنجاری‌های موثر بر متابولیسم پورین تجویز می‌شود و برای پایین آوردن سطح اوریك در بدن طراحی شده است.

در این رژیم،منابع غذایی سرشار از پورین نظیر جگر، مغز، دل و قلوه و کله پاچه گوسفند، مخمر(ماءالشعیر) ، عصاره گوشت، اندام‌های غده‌ای، ماهی و غذاهای دریایی، گوشت، لوبیا، نخود ، زردچوبه، قارچ، گل كلم و اسفناج با توجه به شرایط بیمار محدود می‌شود. مصرف این غذاها در طی حمله حاد نقرس، مجاز نمی‌باشد و هنگامی‌كه مرحله حاد فروكش می‌كند، فرد مجاز به مصرف یك سهم غذایی 60 گرمی ‌از این غذاها خواهد بود.


بیماران می‌توانند غذاهایی را كه اساسا عاری از پورین است به دلخواه مصرف نمایند. این غذاها عبارتند از:

 نان و غلات، شیر و فرآورده‌های لبنی، تخم‌مرغ  ، میوه‌ ها  ،‌ سبزی ها  و نوشیدنی‌های غیر الكلی.
مصرف روزانه ی پروتئین3281 به حدود 8/0 گرم به ازای هر كیلوگرم وزن بدن محدود می‌شود. میزان مصرف پروتئین یك فرد عادی حدود 1 گرم به ازای هر كیلوگرم وزن بدن است. مثلا یك فرد 70 كیلوگرمی‌به 70 گرم پروتئین نیاز دارد. مصرف روزانه گوشت نباید از 120-90 گرم بیش‌تر باشد.

برای افزایش دفع اسید اوریك لازم است، بیماران رژیم غذایی سرشار از كربوهیدرات (مثل نان، برنج، ماكارونی، غلات و …) و كم‌چربی داشته باشند و خصوصا در وعده‌ی شام از خوردن غذاهای سنگین و زیاد پرهیز كنند.

كنترل و حفظ وزن مطلوب برای این بیماران از اهمیت خاصی برخوردار است. بنابراین باید سعی كنند با رعایت رژیم غذایی متعادل و انجام حركات ورزشی و خصوصا پیاده‌روی وزن خود را در حد ایده‌آل حفظ كنند.

برای رقیق كردن ادرار و تسریع در دفع اسید اوریك و پیشگیری از رسوب اسید اوریك در كلیه‌ها و تشكیل سنگ‌های كلیوی، نوشیدن آب  و مایعات به مقدار فراوان برای این بیماران توصیه می‌شود، طوری كه روزانه نوشیدن حدود 3 لیتر مایعات برای این بیماران ضروری است.

بیماران باید از نوشیدن نوشیدنی‌های حاوی الكل اجتناب كنند، زیرا الكل دفع اسید اوریک توسط كلیه‌ها را مهار می‌كند.


 غذاهای کمک کننده:

 - توت فرنگی : خوردن توت فرنگی به خنثی کردن و دفع اسید اوریک کمک می کند.

- روغن زیتون : اسیدهای چرب موجود در روغن زیتون می توانند التهاب را کاهش دهند.

- خوردن سویا به جای گوشت

- چای سبز: چای سبز یک آنتی اکسیدان قوی است، بسیار قوی تر از آنتی اکسیدانهای موجود

 در سبزیجاتی مانند اسفناج ، بروکلی، گل کلم و سیر. بیوفلاونوئیدهای موجود در چای سبز در خنثی کردن  رادیکالهای آزاد حتی از ویتامین E هم قویترند.

- دانه کرفس: برای تقویت دستگاه اداری بسیار مفید بوده می تواند به عنوان یک ادرار آور برای کمک به عدم تشکیل کریستانهای اسید اوریک استفاده شود. دانه کرفس به عنوان ضد التهاب می تواند ورم و التهاب را فرونشاند و مانع از درد ناشی از تورم اطراف مفصل شود. همچنین دانه کرفس به هضم پروتئین ها کمک می کند.

- دانه انگور: یکی از داروهایی مفید برای سلولهای خونی است که غالباً در غرب اروپا تجویز می شود.

. استفاده از دانه انگور تاثیر مثبتی روی سلولهای خونی داشته و می تواند مانع از ورود آنتی اکسیدانها از انواع غشاهای سلولی گردد. دانه انگور همچنین سبب کاهش حمله قلبی و سکته مغزی می شود. 


چه عواملی موجب افزایش سطح اسید اوریک خون می شوند؟

 کمبود پتاسیم: کمبود پتاسیم می تواند سطوح اورات( اسید اوریک )را در خون افزایش دهد. بنابراین باید از غذاهای سرشار از پتاسیم نظیر اسفناج پخته، هلو خشک شده، آووکادو، لوبیای پخته، موز، آب مرکبات، شیر و ماست بدون چربی استفاده نمود.

.  داروهای مدر: داروهای مدر یا آنتی دیورتیک ها که برای کاهش وزن یا در بیماریهای قلبی تجویز می شود، می تواند سطوح سدیم، منیزیم، کلسیم و پتاسیم را کاهش داده و سبب افزایش اسید اوریک خون شوند.

.  عملکرد ضعیف کلیه : زمانی که کلیه ها عملکرد خوبی ندارند ، توانایی خود را دردفع اسید اوریک از دست می دهند.این مشکل می تواند در انواع اختلالات عملکرد کلیه ها و یا در اثرمصرفزیاد الکل ایجاد شود.

. رژیمهای نامناسب: پیروی ار رژیمهای سخت و شدید یا روزه گرفتن می تواند اسید لاکتیک اضافی ایجاد کند که مانع دفع اسید اوریک از کلیه ها می شود. رژیمهای با کالری کم ، متابولیسم بدن شما را دچار اختلال کرده و می توانند سبب شروع حمله نقرس  گردد.

. همچنین رژیم گرفتن می تواند سبب کاهش پتاسیم و در نتیجه افزایش اسید اوریک شود، البته یادآوری می شود که یک رژیم متعادل و مناسب که بتواندبه آرامی وزن اضافه شخص را کم کند بسیار مفید است زیرا کاهش وزن مناسب می تواند سطوح اسیداوریک سرم را کاهش دهد.

.  داشتن اضافه وزن : نقرس در افراد دارای اضافه وزن بیشتر شایع است. تحقیقات نشان داده که حدود نیمی از افراد مبتلا به نقرس  حداقل ۱۵% بیشتر از وزن ایده آل بدنشان اضافه وزن داشتند.

  مسمومیت با سرب ، استرس ، جراحی ، استفاده بی رویه از آنتی بیوتیکها ، کمبودهای ویتامینی مخصوصاً کمبود ویتامین های A و E و B۵ ، شیمی درمانی ، پرکاری تیروئید و نارسایی های کلیوی از دیگر دلایل ابتلا به نقرس گزارش شده است .

http://hamkaran.biz/images/hdiesel.gif

 




طبقه بندی: تغذیه در بیماریها، دانشجویان پزشکی بخوانند،
برچسب ها: تغذیه مناسب در بیماری نقرس، تغذیه، بیماری نقرس، سنگ‌های كلیوی اسیداوریكی، رسوب كریستال‌های اورات سدیم، التهاب دردناك مفاصل، اسید اوریك، داروهای مُدر، لوودوپا، اسید نیكوتینیك، ‌ پیرازینامید، لنفوم، نارسایی كلیه، گرسنگی‌های طولانی و مفرط، چاقی، مسمومیت، افزایش سطح اسیداوریك خون، التهاب مفصلی دردناك، مچ پا، ‌ پاشنه‌ها، زانوها، مچ انگشتان، جگر، مغز، دل،
[ یکشنبه 14 فروردین 1390 ] [ 19:27 ] [ حمید بابوسن ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

آخرین مطالب
لیست آخرین مطالب
موضوعات
لینک های مفید
آمار سایت
بازدیدهای امروز : نفر
بازدیدهای دیروز : نفر
كل بازدیدها : نفر
بازدید این ماه : نفر
بازدید ماه قبل : نفر
تعداد نویسندگان : عدد
كل مطالب : عدد
آخرین بروز رسانی :

شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Mobile Traffic | سایت سوالات