سایت تخصصی گیاهان دارویی.بزرگترین مرجع گیاهان دارویی. درمان ساده بیماریها با گیاهان دارویی.خواص میوه ها.خواص سبزی ها .داروهای گیاهی.اطلاعات دارویی.درمان لاغری.درمان چاقی.بیماریهای شایع.اخبار سلامت.اخبار پزشکی.تریاژ.
تندرستی را در طبیعت جستجو کنید 
قالب وبلاگ
نویسندگان
ابر برچسب ها
<>

 

توصیه های تغذیه ای برای بیماران دیالیزی

 

www.mihansalamat.ir

 

كلیه را پالایشگاه بدن می دانند چرا كه وظیفه پاكسازی خون را به عهده دارد و هر روز چندین بار تمامی خون موجود در بدن از این دو عضو كوچك عبور می كنند تا از تمام مواد زائد كه طی سوخت و ساز بدن تولید می شوند پاك شود.

اما وقتى زمانى مى رسد كه كلیه هاى شخص از كار مى افتد و دیگر نمى تواند وظیفه خود را انجام دهد اینجاست كه تنها راه نجات فرد بیمار راهى نیست جز دیالیز.

 
بیماران كلیوی در چند دسته كلی تقسیم می شوند، اما به طور كلی این بیماران بایستی رعایت نكات تغذیه ای را سرلوحه كار خود قرار دهند.
   
    در بیماران كلیوی مصرف نمك باید كاملامحدود شود، زیرا سبب افزایش فشارخون می شود و فشارخون عوارض بیماری را تشدید می كند؛ همچنین می تواند باعث احتباس آب در بدن گردد. نمك مصرفی نباید روزانه بیش از 2400 میلی گرم باشد (یعنی تقریبا یك قاشق چایخوری.) از روی برچسب مواد غذایی به میزان سدیم دقت شود و در صورتی كه مقدار سدیم آن زیاد است مصرف نشود. كلابیشتر از سبزیجات تازه استفاده شود.
   
    چگونه نمك نخوریم
   
    - در طبخ غذا از حداقل نمك استفاده شود. این امر شاید در ابتدا كمی برایتان سخت باشد اما بالاخره به آن عادت خواهید كرد. مقادیر بیشتر نمك فقط در شرایط آب و هوایی گرم یا در طول شیردهی لازم است. در این موارد یك قاشق چایخوری نمك كافی خواهد بود.
   
    - مطلقا از گذاشتن نمك بر سر سفره و مصرف آن هنگام صرف غذا خودداری كنید.
   
    - در صورت مصرف پنیر باید نمك آن را به طور كامل بگیرید.
   
    - نان مصرفی باید كم نمك و تهیه شده از آرد سبوس دار باشد.


    
    از چه غذاهایی باید پرهیز كرد؟
   
    - مواد غذایی زیر باید محدود شوند زیرا حاوی سدیم بالایی هستند:
   
    چیپس و پفك، چوب شور، بادام شور، بادام زمینی، انواع تخمه ها، زیتون پرورده، خیارشور، كلم شور، ترشی ها، رب ها، سوسیس و كالباس، كنسرو گوشت، برگرها و سایر فرآورده های گوشتی و ماهی های دودی، ساردین، تن ماهی، انواع پنیرها، غذاهای شور و كنسروی و فرایند شده، تردكننده های گوشت، سس سویا، سس و رب گوجه فرنگی، خردل، ادویه های مركب ( كاری) و چاشنی های آماده مخصوص سالاد.
   
    - میزان سدیم به طور ذاتی در غذاهای با منشا حیوانی مثل انواع گوشت ها، شیر، پنیر و تخم مرغ بالاست.
   
    - مصرف سبزی های غنی از سدیم مانند اسفناج، كرفس، هویج، كنگر، كلم، شلغم، ریواس و چغندر حتی الامكان محدود شود.


    
    - مواد غذایی حاوی پتاسیم بالاباید محدود شوند:


    
    - سبزی های غنی از پتاسیم عبارتند از:

بروكلی، نخود، اسفناج، كدو حلوایی، رب گوجه فرنگی(گوجه فرنگی خام یا پخته فقط به اندازه یك عدد متوسط در روزمجاز است)، سیب زمینی(مگر آن كه پوست آن گرفته شود و 8 ساعت پیش از پختن در آب خیسانده شود)، آرتیشو، آووكادو، چغندر، كرفس، قارچ، بامیه و فلفل تند.
    
   

- میوه های غنی از پتاسیم عبارتند از:

موز، خرما، انجیر، زرد آلو، آلو، كیوی، طالبی، پرتقال، گریپ فروت، شلیل، گرمك و گلابی.
   
    - مواد غذایی حاوی فسفر بالانیز باید محدود شوند (اما حذف نشوند:)
   
    شیر، ماست (در كل، روزانه بیش از نصف لیوان مصرف نشود)، پنیر(بیش از 30 گرم كه معادل یك قوطی كبریت است در روز مصرف نشود)، انواع گوشت، حبوبات و دانه های روغنی.
   
    - نوشیدنی های زیر حاوی مقدار متوسطی پتاسیم یا فسفر می باشند كه باید در حد محدود مصرف شوند: قهوه، چای، آب میوه های تجاری.
    
  

  - مواد پروتئینی همچون گوشت، مرغ، تخم مرغ و ماهی باید به شكل محدود مصرف شوند.
    
   

-به دلیل از كارافتادن كلیه ها مصرف زیاد مایعات در اینها باعث مى شود به سرعت حجم خون بالا رود و این حجم اضافى خون را به صورت فشارخون بالا نارسایى قلبى نشان دهد اما به دنبال دیالیز و كاهش ناگهانى حجم خون بیمار با كاهش فشار شدید خون، انقباض هاى عضلانى دردناك و صدمه به قلب مواجه شود. از این رو توصیه مى شود روزانه بیشتر از CC۱۰۰۰-۱۵۰۰ مایعات مصرف نكنند.

    


    چه غذاهایی مفید هستند؟
   
    - مصرف فیبر غذایی (میوه ها، سبزیجات، حبوبات و غلات سبوس دار) را فراموش نكنید. روزانه 3 واحد میوه (معادل یك عدد میوه متوسط ) و 3 واحد سبزی (معادل یك لیوان سبزیجات خام و یا 2/1 لیوان سبزیجات پخته) مصرف كنید. (به غیر از سبزی و میوه های پر سدیم)
   
    - دیالیز باعث كاهش چشمگیر آنتی اكسیدان ها در خون می شود. بنابراین تامین آنتی اكسیدان ها (بتاكاروتن ویتامینA ،E ، )C توصیه می شود.
   
    - منابع ویتامین :C مركبات، توت فرنگی و فلفل سبز
   
    - منابع ویتامین : A جگر گوساله، جگر مرغ، جگر گاو، پنیر، زرده تخم مرغ، كره تازه حیوانی، قلوه، روغن كبد ماهی، سبزیجات و میوه های رنگی به خصوص هویج، جعفری، كدو، كاهو، شاهی، خربزه، گیلاس، موز، خرما، هلو و پرتقال
   
    - منابع ویتامین :E روغن های گیاهی مثل روغن آفتاب گردان و زیتون، ذرت و بادام، آجیل تازه(فندق، بادام، گردو)، كلم پیچ، سویا و سیب زمینی، روغن سبوس گندم، میوه هایی مثل هلو و مارچوبه.
   
    - منابع بتاكاروتن: میوه های زرد تا نارنجی، سبزیجات برگ سبز تیره
   
    - مصرف ویتامین بخصوص ویتامین های محلول در آب به ویژه ویتامین6B و فولات در افراد دیالیزی ضروری است. اما باید در مصرف ویتامین های محلول در چربی D( ،A )K ،E محتاط بود تا زیاده روی نشود.
   
    - علت مرگ 50 درصد از افراد دیالیزی، چربی بالااست. مصرف چربی در این بیماری مثل سم است و باید محدود شود.


    
    چند راهكار برای كاهش چربی وعده های غذایی!
   
    - چربی خورش، خوراك و سوپ را پیش از مصرف بگیرید. برای ساده شدن این كار می توانید پس از پخت، آن را در یخچال خنك كنید تا روغن موجود در آنها جدا شده و به راحتی از سطح، برداشته شود. در مورد غذاهای كنسرو شده نیز می توانید همین كار را انجام دهید. می توانید غلظت خورش های كم چرب را با آرد گندم و آرد ذرت بیشتر كنید.
   
    - می توانید گوشت، ماهی، مرغ و تخم مرغ را بدون روغن و با روغن موجود در خود آنها كباب نمایید. همچنین می توانید پیش از پخت برای خوشمزه نمودن آنها مدتی آنها را در آب لیمو و سركه یا انواع سبزی ها بخوابانید.
   
    - حتما قبل از مصرف گوشت های قرمز، تمام چربی قابل روِیت آن را جدا كنید. پوست مرغ را كه حاوی چربی زیاد است جدا كنید. حتی الامكان از سرخ كردن گوشت اجتناب كنید. بهترین راه پخت گوشت و مرغ، آب پز كردن و كباب كردن و بریان كردن در فر یا مایكروفر است. بدین طریق برای پخت، روغن اضافه نمی كنید.
   
    - آب پز و سفت كردن تخم مرغ، بهترین طریقه پخت آن است. مصرف حداكثر 2 عدد زرده تخم مرغ در هفته و استفاده از سفیده به شكل آب پز مانعی ندارد.
   
    - برنج به شكل كته و بدون روغن طبخ شده و سپس در خاتمه پخت به آن روغن اضافه شود كه اگر از انواع مایع باشد بهتر است.
   
    - طبخ انواع غذاها به شكل آب پز، بخارپز یا در ماكروویو بدون نیاز به سرخ كردن صورت گیرد.
   
    - دریافت فیبر موجب كاهش جذب چربی غذا می شود، پس سعی كنید همیشه در كنار غذا، سبزیجات و سالاد با هویج فراوان استفاده كنید.
   
    - برچسب غذایی موادغذایی آماده را بخوانید و آنهایی را كه چربی اشباع و كلسترول كمتری دارند، انتخاب كنید.
   
    مواد غذایی غیر مجاز
   
    - مغز، جگر، دل، زبان، كله پاچه، قسمت های چرب انواع گوشت قرمز، گوشت دنده، گوشت چرخ كرده پر چرب، سوسیس، كالباس، ماهی كنسرو شده در روغن، خرچنگ، میگو، خاویار، صدف، گوشت غاز و مرغابی، شیر و ماست پرچرب، پنیر محلی، پنیر خامه ای، پنیر پیتزا، بستنی، خامه، سس های حاوی زرده تخم مرغ و پر چرب مانند مایونز، روغن حیوانی، روغن نباتی جامد، كره، دنبه، روغن نارگیل، مارگارین، بیسكویت ها و شیرینی جات خامه دار و چرب، شكلات، تنقلات چرب مثل چیپس و پفك،Fast Food ، غذاهای سرخ كرده و پر روغن، بادام زمینی.
   
    - به جای كره و روغن نباتی جامد بهتر است از روغن زیتون، ذرت، سویا و كانولااستفاده شود.
   
    - برای افزایش میزان انرژی دریافتی، مصرف نشاسته، گندم، آب نبات، عسل و مربا، بستنی یخی، شربت و ژله توصیه می شود.




طبقه بندی: تغذیه در بیماریها،
برچسب ها: توصیه های تغذیه ای برای بیماران دیالیزی، تغذیه برای بیماران دیالیزی، بیماران دیالیزی، تغذیه در بیماران دیالیزی، تغذیه، موز، كیوى، شلیل، خربزه، آلو زرد، سودمندی میوه برای بیماران دیالیزی، رژیم غذایی در بیماران دچار نارسایی مزمن کلیه ها، «، رژیم غذایی، در، بیماران دچار نارسایی مزمن کلیه ها، CRF، رژیم غذایی در بیماران دیالیزی، چیپس و پفك، چوب شور، بادام شور، بادام زمینی، انواع تخمه ها، زیتون پرورده، خیارشور، كلم شور، ترشی ها، رب ها، سوسیس و كالباس، كنسرو گوشت، برگرها و سایر فرآورده های گوشتی و ماهی های دودی، ساردین، تن ماهی، انواع پنیرها، غذاهای شور و كنسروی و فرایند شده، تردكننده های گوشت، سس سویا، سس و رب گوجه فرنگی، خردل، ادویه های مركب، سبزی های غنی از پتاسیم، مواد غذایی حاوی پتاسیم بالا، آرتیشو، آووكادو، چغندر، كرفس، قارچ، بامیه، میوه های غنی از پتاسیم، خرما، انجیر، زرد آلو، آلو، كیوی، طالبی، پرتقال، گریپ فروت، گرمك و گلابی، شیر، ماست، قهوه، چای، آب میوه های تجاری، میوه ها، سبزیجات، حبوبات، غلات سبوس دار، راهكار برای كاهش چربی وعده های غذایی، مواد غذایی غیر مجاز، مغز، جگر، دل، زبان، كله پاچه، قسمت های چرب انواع گوشت قرمز، گوشت دنده، گوشت چرخ كرده پر چرب، سوسیس، كالباس، ماهی كنسرو شده در روغن، خرچنگ، میگو، خاویار، صدف، گوشت غاز و مرغابی،
[ سه شنبه 2 فروردین 1390 ] [ 09:00 ] [ حمید بابوسن ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

آخرین مطالب
لیست آخرین مطالب
موضوعات
لینک های مفید
آمار سایت
بازدیدهای امروز : نفر
بازدیدهای دیروز : نفر
كل بازدیدها : نفر
بازدید این ماه : نفر
بازدید ماه قبل : نفر
تعداد نویسندگان : عدد
كل مطالب : عدد
آخرین بروز رسانی :

شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Mobile Traffic | سایت سوالات